top of page

6 tips til hvordan du kan kommunisere bedre

Writer's picture: Kine-Cecilie GrimsmoKine-Cecilie Grimsmo

Kommunikasjon og personlighetstyper

Kommunikasjon med andre mennesker kan være utfordrende. I hvert fall hvis du føler de er helt annerledes enn deg og ikke skjønner hva du mener i det hele tatt. Vi mennesker både uttrykker og oppfatter ting helt forskjellig, det avhenger blant annet av hvilken personlighetstype vi er. Det finnes mange måter å dele inn personlighetstyper på. For eksempel Jungs typeteori, DISC, eller for de som har lest “Omgitt av idioter” av Thomas Erikson er blå, grønn, rød og gul er en annen måte. Det som er helt sikkert er at vi mennesker er forskjellige og kommuniserer på forskjellige måter. I coaching er vi opptatt av å oppnå rapport, dvs. at vi er på bølgelengde med den vi coacher og legger merke til bl.a. kroppsspråk, stemmebruk og ord/uttrykk. I salg snakker vi om å “speile kunden”, eller forstå hva kunden ønsker. Kommunikasjon er så mye mer enn bare det som blir sagt. Så hvorfor er vi ikke flinkere til å bruke dette privat også? Slik at vi får en bedre kommunikasjon med våre nærmeste. Hvordan kommuniserer du med de rundt deg? Er du på autopilot? Eller legger du merke til mer enn bare hva som blir sagt? Har du tenkt på hvordan den du kommuniserer med oppfatter deg?

Jeg tror vi alle kunne vært mer bevisst vår egen kommunikasjon. Selv jobber jeg aktivt med tre av punktene under og etter flere måneder har jeg ennå ikke helt klart å skru av autopiloten som har stått på i mange år hva angår disse, men for hver gang jeg er de bevisst, blir jeg flinkere i kommunikasjonen min. Ved å lære seg litt om kommunikasjon og være klar over at vi er er forskjellige tror jeg du kommer langt i forbedre kommunikasjonen med de rundt deg.


Enkle tips for å kommunisere bedre

  1. Still spørsmål hvis det er noe du lurer på eller ikke forstår.

  2. Vær tydelig og ærlig. Ikke gå rundt grøten. Si hva du ønsker eller trenger.

  3. Bruk “jeg” form. Unngå å bruke begrepene “man”, “alle” eller “ingen”. Det er din mening du uttrykker, ikke gjem deg bak andre.

  4. Gi tilbakemeldinger, start gjerne med “jeg opplever at…”. Tilbakemeldinger skal være konstruktive, si f.eks. “kan jeg gi deg et tips til neste gang?”

  5. Respekter at andre har et annet syn, mening eller oppfattelse enn deg.

  6. Vær bevist ordbruken din. Noen eksempler kommer her: Unngå virusord som “på en måte”, “faktisk” og “liksom”, de gjør budskapet utydelig. Ved å bruke “hvorfor” i et spørsmål, går den du spør ofte i forsvarsposisjon. Hjernen vår stryker ordet “ikke”, f.eks: ikke tenk på en elefant - så hva tenker du på nå?

Neste gang du ikke forstår dine nærmeste, eller de ikke forstår deg, prøve å endre noe kommunikasjons-metoden din og se om det hjelper.



Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page