top of page

Bok inspirasjon: “How women rise” - vet du hva som holder deg tilbake?

Writer's picture: Kine-Cecilie GrimsmoKine-Cecilie Grimsmo

Jeg elsker å lese bøker, spesielt hvis de inspirerer meg. How women rise handler om 12 vaner, eller retter sagt uvaner, som holder kvinner tilbake fra å utvikle seg og nå sine mål i arbeidslivet. Vanene dine har kanskje fått deg dit du er i dag, men de hjelper deg ikke nødvendigvis på veien videre.


De 12 vanene

I boken møter vi flere kvinner som er smarte, talentfulle, hardtarbeidende og ambisiøse, men som allikevel står fast og klarer å sabotere for seg selv. Hvorfor? Grunnen er vanene våre som går på autopilot. Kvinner er dog mer villige til å akseptere ansvar og dermed mer åpne for å endre vanene sine. Så det er kanskje håp. I boken blir det presentert 12 uvaner:

  1. Reluctance to Claim Your Achievements: Handler om å tørre å promotere seg selv og det man oppnår. I verste fall er det noen andre som tar æren for det.

  2. Expecting Others to Spontaneously Notice and reward Your Contributions: Vi antar at andre legger merke til det vi gjør, hva vi ønsker og vi (for)venter å bli belønnet.

  3. Overvaluing Expertise: Vi tror at ekspertise er veien til suksess og vi graver seg ned i hver minste detalj.

  4. Building Rather Than Leveraging Relationships: Kvinner er flinke til å bygge relasjoner, men ikke på dra fordel av dem. En av grunnene er at vi ikke vil utnytte relasjonene.

  5. Failing to Enlist Allies from Day One: Vi fokuserer ikke på å knytte til oss allierte, mentorer, sponsorer for å bygge vårt eget varemerke og nettverk.

  6. Putting Your Job Before Your Career: Kvinner er så opptatt av å gjøre en god jobb der de er, at det fort går på bekostning av deres egen karrierer. En av hovedgrunnene til dette er lojalitet, i tillegg til redselen for å virke selvsentrert.

  7. The Perfection Trap: Kvinner setter ofte likhetstegn ved å være perfekt og verdifull. Dette medfører stress, distraherer oss fra å se det store bilde, skaper skuffelse og medfører et negativt tankesett.

  8. The Disease to Please: Dette handler om at kvinner ofte sier «ja» til litt for mye fordi de liker å være hjelpsom og møte alles forventninger.

  9. Minimizing: Kvinner anerkjenner andre ved å minimalisere seg selv. Dette skjer både ved språk og kroppsspråk.

  10. Too Much: Kvinner uttrykker flere følelser enn menn og dette kan føre til at man oppfattes som «for entusiastisk», «for mye» eller «for snakkesalig».

  11. Ruminating: Vi dveler for mye på fortiden og stresser over små feil som er gjort, men menn går videre.

  12. Letting Your Radar Distract You: Kvinners oppmerksomhet opererer som en radar, mens menns som en laser, det vil si at all informasjonen kvinner fanger opp, kan distrahere oss fra hva som er viktig enkelt situasjoner.

Hvorfor ble jeg inspirert av boken?

Personlig kjenner jeg meg igjen i flere av de 12 uvanene. Uvane 2, 3, 7, 8 er noen av de og det har virkelig gitt meg noe å tenke på. Bokens tema er noe jeg personlig er opptatt av. Vi trenger flere kvinner som strekker seg mot toppen og som ønsker å utvikle seg. Jeg tror mange kvinner trenger mer bevisstgjøring og verktøy for å ta dette steget, boken gir mange tips til dette. Blant annet coaching.


Jeg jobber i en bransje hvor både prosent andelen for kvinner generelt, og ikke minst kvinnelige ledere, er lavere enn menn. Eiendomsmeglerbransjen har vært mannsdominert og i mange år hatt en stereotypen. For kvinner i bransjen ser jeg at flere av uvanene kan vær med på å holde denne prosentandelen nede. Jeg skal definitivt bruke dette i jobben min.


For oss her i Norge kan nok noen av uvanene ligge litt ekstra godt forankret i oss, vi er jo i tillegg oppvokst med Janteloven. For eksempel uvane 1 - å skryte av sine bragder og promotere seg selv er ikke det vi har blitt lært til å gjøre i det daglige, ei heller uvane 5 – knytte til seg allierte/bygge nettverk er noe vi har hatt tradisjon for her. Jeg tror dog Norge vokser med verden, så selv om det gjør at vi er utenfor komfortsonen, tror jeg disse uvanene har et viktig poeng og at vi kvinner må være flinkere på dette.


I nettverket #KvinnerSomLeder kom det frem at flere kjente seg igjen i disse uvanene og jeg tror mange kjenner seg igjen i minst en. Kjenner du deg igjen i noen av uvanene? Er det noen du gjerne vil endre på? Ønsker du å finne ut mer om dette er boken absolutt verdt å lese.


Nå er det ikke slik at boken er fasiten for alle kvinner. Selv om kvinner og menn både tenker og handler forskjellig, så finne det nyanser. Akkurat som ved personlighetstyper. Det er nok flere menn som også kan kjenne seg igjen i noen av disse uvanene.


«How women rise» er skrevet av Sally Helgesen og Dr. Marshall Goldsmith. Sally Helgesen er en internasjonal forfatter, foredragsholder og konsulent. Hun har over 30 års erfaring innen kvinnelig lederskap og har spesialisert seg på å hjelpe kvinner til å nå sitt potensiale på arbeidsplassen. Dr. Marshall Goldsmith er en internasjonal lederskapsekspert. Han er forfatter, Coach og har blitt nominert til flere priser.



Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page