Janteloven er noe vi alle har hørt om, men hva innebærer den egentlig for oss? Hva innebærer den for deg?
![](https://static.wixstatic.com/media/492459_7004180cae0a4e8e81623f2c8b07c316~mv2.png/v1/fill/w_980,h_978,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/492459_7004180cae0a4e8e81623f2c8b07c316~mv2.png)
Hvor kommer den fra?
Janteloven kan sees på som et sett med «sosiale forventninger». Loven ble skrevet at Aksel Sandmose i hans roman fra 1933. Den var ment som et uttrykk på småbyens press på enkelt menneske. De 10(11) punktene i loven (du finner den originale Janteloven nederste) sier noe om hvordan du skal oppføre deg og passe inn i samfunnet, bl.a. «Du skal ikke tro at du er noe». Det vil si, du skal ikke skille deg ut, oppnå noe, eller skryte av deg selv.
Oss og andre
Janteloven er som nevn de sosiale forventningen samfunnet har til oss, i motsetning til enkeltmenneskets behov og utfoldelse. Jeg tror allikevel enkeltmenneskets utfoldelse står sterkere i dag enn noen gang, spesielt med så mange plattformer vi har å uttrykke oss på. For mange nordmenn sitter allikevel janteloven dypt i oss. Er det mulig å endre på en så etablert kultur og norm? En kultur som har vært til stede i 90 år, spesielt i Skandinavia. I USA, er kulturen en helt annen. Amerikanerne liker å være best, de er stolte, og har troen på både seg selv og det de gjør. Noe som kan være en avgjørende faktor i mange sammenhenger. Hvis du oppholder deg over lengre tid New York vil du merke forskjellen fra Norge på folks væremåte rundt dette. Idealet deres er jo å leve den amerikanske drømmen. Akkurat her har vi muligens litt å lære av de. Etter å ha bodd i New York er det en av de viktigste lærdommene jeg tok med meg hjem. Mulighetene er der, jeg må bare tørre å ta de, og ikke minst tørre å spørre, det verste du kan få er et nei. Dette betyr ikke at jeg har lagt Janteloven helt vekk, men at jeg har blitt den mer bevisst og har hatt mange interessante diskusjoner rundt den.
Forsvinner den?
Personlig tror jeg at Janteloven sakte men sikkert forsvinner, selv om den fortsatt er sterkt til stede på flere arenaer i dag. Norge har begynt å få en innovasjons- og start-up kultur. Flere gjør noe litt utenom det vanlige. Vi begynner å tørre å tenke utenfor boksen, vi tør å satse mer på drømmene våre og gå utenfor de satte rammene og A4 livet i samfunnet. Vi investerer mer, starter egne selskaper, blogger om livets små og store utfordringer og vi deler alt vi gjør. Jeg vil si at vi tørr og satse litt mer nå enn før.
Vi skal ikke glemme at det i dagens samfunn dessverre er mange unge som sitter med følelsen av flere av punktene som Janteloven ramser opp, men nok av andre grunner enn for snart 90 år siden. Selvbilde til mange unge i dag påvirkes av bl.a. sosiale medier hvor overvekten av inntrykkene de får er de vellykkede og suksessfulle. Da er det lett å tro at du ikke er god nok.
Forskjell på kvinner og menn?
Et annet spørsmål som dukker opp og som jeg ikke kommer utenom er: gjelder denne normen mer for kvinner enn for menn? I flere tilfeller kan det virke sånn. Mange kvinner har en tendens til å tro at de ikke er gode nok. Jeg hører mange eksempler på det: Hvis ikke de oppfyller alle kravene i en stillingsannonse søker de ikke, eller de tør ikke be om lik lønn som sin mannlige kollega i samme stilling. Muligens henger vi kvinner mer igjen på Janteloven enn menn gjør?
Anti-Janteloven
Det første skrittet som en motvekt til Janteloven er i hvert fall: Ha troen på deg selv!
Tro at du kan og tro at du får til. Ikke vær redd for å spørre eller ta en sjanse. Det er også laget en anti-jantelov som du ser i bildet øverst, som er en god pekepinn på hva vi bør tenkte istedenfor.
Så spørsmålet er: lar du deg påvirke av Janteloven? Kjenner du deg igjen i den?
Janteloven
Du skal ikke tro at du er noe.
Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
Du skal ikke tro du er mere enn oss.
Du skal ikke tro at du duger til noe.
Du skal ikke le av oss.
Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.
(Du tror kanskje ikke at jeg vet noe om deg?)
Comments