top of page

Kvinnenettverk en mulighetsbygging?

Writer's picture: Kine-Cecilie GrimsmoKine-Cecilie Grimsmo

Det finnes mange meninger om kvinnenettverk i arbeidslivet, men jeg mener det hele kommer an på om du ser det som en mulighet eller ikke. Hvorfor skal vi ikke kunne bruke nettverk til å bygge muligheter for oss selv?

Hvorfor nettverk?

Mange artikler jeg har lest, oppfordrer til å sette kvinner i lederstillinger, og ofte får de kritikk av den grunn at man mener at kvinner ikke skal få, eller vil ha, lederstillinger kun fordi de er kvinner. Dette er jeg helt enig i og jeg syntes det er synd at mange oppfatter det slik. Å få inn kvinner i ledelsen eller lederstillinger går ikke ut på at kvinner skal bli valgt bare fordi de er kvinner, det går ut på at kvinner må være tøffe nok til å være med å konkurrere om jobbene med alle som har lik kompetanse. Vi kvinner må rett å slett bli tøffere og flinkere til å tro at vi klarer! Vi må tørre å ta på oss budsjettansvar, personalansvar og ikke minst ta beslutninger. Dessverre tror jeg Janteloven sitter litt for godt i oss, både for mange kvinner og menn. Av den grunn mener jeg at kvinnenettverk er utrolig verdifulle. Det er et sted hvor deltakerne kan utveksle erfaring, lære av hverandre, knytte kontakter, og en sosial arena. Hvis det er en ting jeg har lært de siste årene, er det at å dele “best practice” og utvikle mennesker kan gjøre utrolig mye for en bedrift. Så hvorfor skal man ikke kunne gjøre dette i et kvinnenettverk også? Vi må lære oss å legge vekk Janteloven og rett å slett “take a seat at the table”. Det å omgi seg med mennesker som er innovative og som inspirere er utrolig viktig hvis du selv ønsker å utvikle deg og lære.

Eiendomsbransjen

Selv jobber jeg i eiendomsbransjen som på mange måter har vært mannsdominert. Alle kan vel se for seg den gamle stereotypen av en eiendomsmegler? Men slik er det  heldigvis ikke lenger. Det finnes utrolig mange dyktige meglere, både kvinner og menn. Blant eiendomsmeglere er det en balanse av både kvinner og menn, men når det kommer til ledelse kan det se ut som bransjen henger litt etter. I Nordvik Bolig har vi etablert nettverket “Jentene i Nordvik” for å sette denne balansen på agendaen. Nettverket har frokostmøter, hvor vi deler erfaringer og har besøk av inspirerende mennesker med høy kompetanse innen sitt felt. Da Nordvik ble etablert 1. august 2018, hadde vi 34% kvinner. Nå har vi 40%, og nettverket har vært en viktig bidragsyter til økt kvinneandelen kjeden.  Norges Eiendomsmegler Forbund står bak nettverket Kvinner I Norsk Eiendom (KINE) som går på tvers av de forskjellige foretakene innen bransjen. Over 80 kvinner møtte opp da nettverket startet opp, noe som sier litt om interessen for et slikt nettverk.

Nettverksbygging

I Norge har vi kanskje ikke den samme kulturen for nettverksbygging som for eksempel i USA og storbyer som New York. Her er man ikke redd for å promotere hverken bedriften, tjenester eller kompetansen sin. Der kan du møte på nye kontakter til nettverket ditt hvor som helst, fordi det er slik kulturen er. Her I Norge er vi ikke like flinke til å skryte av det vi gjør, og dermed tror jeg nettverkene våre blir mer lukket. Så et skritt utenfor komfortsonen kan gi viktige relasjoner og muligheter til nettverket ditt.

Jeg mener at kvinnenettverk er noe positivt og som kan bidrar til å utvikle kompetanse, gi støtte, råd og ikke minst inspirasjon. I tillegg er det jo ingen som tvinger de negative sjelene til å delta. Jeg har selv fått mye ut av slike nettverk, og har erfart mulighetene det kan gi etter å ha jobbet 6 måneder i New York. Ofte føler jeg meg inspirert og får en ny dose med pågangsmot til å fortsette mot drømmene mine etter å ha deltatt. Så har du ikke testet ut dette ennå, er det absolutt verdt å gi det en sjanse.



Jeg ser på nettverk som en stor mulighet.

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page