top of page

Overbevisninger - hvordan påvirker de oss og hverdagen vår?

Writer's picture: Kine-Cecilie GrimsmoKine-Cecilie Grimsmo

Vi oppfatter alle verden forskjellig og det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan vi skal oppfatte den, men det er flere grunner til at vi oppfatter den som vi gjør. Overbevisninger er en av grunnene. Det er sannheter som hver enkelt av oss har laget, gjennom generaliseringer og gjentakende bekreftelser på at de er sanne. Overbevisninger er dermed med på å styre våre tanker og handlinger.


Overbevisninger spiller en stor rolle hos de fleste av oss, men dessverre kan de være vår største fiende. De kan hindre oss i å nå mål og ødelegge selvtilliten vår. Mange kvinner lever med overbevisninger som hindrer de i å nå sitt potensiale. Unge jenter lever i dag under konstant press fra sosiale medier, heretter kalt SoMe, som bekrefter overbevisningen om at de må være «perfekte». Kan coaching og NLP hjelpe oss med et samfunnsproblem?


Hva er overbevisninger?

En hendelse eller informasjon kan oppfattes helt forskjellig for to personer. NLP sin kommunikasjonsmodell viser de forskjellige elementene som bidrar til at vi oppfatter ting som vi gjør. Først er det sansene våre som oppfatter hendelsen/informasjonen, deretter går den gjennom flere filtre som metaprogrammer, overbevisninger, verdier, avgjørelser og minner. Videre sorteres hendelsen/informasjonen gjennom GUF som er generaliseringer, utelatelser og forvrengninger. Overbevisninger er altså med på å påvirke hvordan vi opplever noe.



Uten fakta

Overbevisninger er vår egen sannhet om hvordan vi selv er, andre er, eller om hvordan verden er. Det er vi selv som har laget disse sannhetene og de eksistere kun i vårt eget hode. De fleste overbevisningene våre er ikke basert på fakta og de er ikke sannheter for noen andre enn oss selv. Dessverre akseptere vi alt for lett det vi er overbevist om og denne sannheten vår kan ha større betydning enn den faktabaserte sannheten.


Foreldre gir oss overbevisninger

Mange overbevisninger oppstår allerede når vi er barn og de kan følge oss resten av livet. Overbevisningene kan være overført til oss fra våre foreldre eller laget av foreldrene våre. Som barn tror vi på foreldrene våre uten å stille spørsmål ved det vi blir lært eller fortalt. For eksempel «jenter skal ikke klatre i trær». Overbevisninger kan også oppstå ved emosjonelle opplevelser vi har hatt.


Overbevisninger kommer ofte fra en opplevelse eller en tanke som vi har fått bekreftet gjentatte ganger. De er generaliserende, det vil si de er konklusjoner som er basert på tidligere opplevelser. For eksempel «ingen liker meg». Disse erfaringene er med på å guide oss i det vi foretar oss.


The power of the mind

Overbevisninger er ofte selvoppfyllende. Vi leter etter bekreftelser på at det vi tror på eller gjør er riktig. Hvis du er overbevist om at du ikke kan være en leder, er det det du finner bevis for. På den måten får du en gjentakende bekreftelser på overbevisningen din. Law of Attraction beskrives som «the power of the mind». Du tiltrekker deg det du føler og tenker, og du blir hva du føler og tenker. Hvis du alltid sier til deg selv: “jeg får ikke til dette” blir det din sannhet. Vi overfører hva vi tenker til virkeligheten. «Jeg er herre over mitt eget sinn, og derfor mine resultatet» er en av grunnantakelsen i NLP. Det betyr at det jeg tenker og sier til meg selv styrer min verden. Jeg er ansvarlig for mine tanker og konsekvensene av dem.


Begrensende overbevisninger

Overbevisninger kan være positive eller negative/begrensende. De positive kan styrke oss, gi oss pågangsmot, skape verdensmestere og dyktige leder. De begrensende derimot kan hindre oss i fra å nå vårt potensiale og skape et dårlig selvbilde. Begrensende overbevisninger kan føre til misforståelser og dårligere kommunikasjon. De kan stoppe deg fra å ta valg, tørre å si det du mener eller rett og slett ødelegge selvtilliten din. De får deg til å tvile på deg selv og stopper deg fra å komme videre. De blir unnskyldninger vi lager for å ikke måtte gjøre noe. «Jeg er ikke så kvalifisert som de andre, så jeg kan ikke si noe under møter».


Vår ubevisste indre kamp

Overbevisningene våre går på autopilot, i de fleste tilfeller er vi ikke bevisst på at vi har de engang. De ligger i vårt ubevisste sinn. Vi kan nesten se på begrensende overbevisninger som en indrekamp mellom vårt ubevisste sinn og vårt bevisste sinn. Begrensende overbevisninger er våre indre sabotører, som djevelen på vår ene skulder, mens målet vårt, er engelen på den andre. Hvis målet ditt er i konflikt med overbevisningene, vil djevelen vinne. Vårt bevisste sinn vil gjøre det det kan for å gjennomføre noe, mens vårt ubevisste sinn vil med sin overbevisning allikevel holde oss tilbake, kanskje for å beskytte oss. Vårt ubevisste sinn analyserer ikke informasjonen bak det som skjer, det samler kun data og erfaringer, som blir til regler og sannheter for oss.


En hverdag med overbevisninger

Vi levere i en verden hvor ting endre seg fort, det er krevende å konstant skulle jage forventningene og overbevisningene til samfunnet rundt oss. I dag får vi også bekreftet mange av våre tanker og handlinger gjennom SoMe hvor vi har kontinuerlig tilgang til informasjon om hva alle andre mener eller tror. Medier og selgere kan overbevise oss om at uten de riktige produktene eller utseende så mislykkes vi helt. Dette får vi ofte bekreftet gang på gang. I dag lever mange unge jenter med daglig påvirkning av SoMe og lager seg en overbevisning av hvordan de bør se ut, oppføre seg og kle seg. Et google søk gir utallige treff på sosiale medier og påvirkning. SoMe er daglig med på å underbygge våre overbevisninger ut fra urealistiske forventninger og usannheter. De er med på å forsterke våre begrensende overbevisninger, siden det er enkelt å finne bekreftelser for dem.


Perfeksjonisten

En begrensende overbevisning som går igjen hos mange, kanskje spesielt hos kvinner, er at vi ikke er gode nok. Dessverre er det blitt satt et likhetstegn mellom det å være perfekt og det å være verdifull eller god nok. Sagt på en annen måte; er vi ikke perfekte, er vi ikke gode nok. Unge jenter og kvinner i dag setter seg mål som er umulige å oppnå og de har høye krav til seg selv og sine prestasjoner. De er kritiske og strenge med seg selv, det er ikke rom for feil. Overbevisningen om å være pliktoppfyllende og om å skulle møte alles forventninger er en del av det som omtales som «Flink pike syndromet», selv om dette ikke er et faglig begrep, er det noe mange kvinner kjenner seg igjen i. Som barn blir jenter oftere belønnet for å være «flinke», rolige etc., mens det er mer rom for at gutter kan være viltre. Disse forventningene fører til at jenter ofte har med seg overbevisningen om at de og det de gjør må være «perfekt».


Gamle overbevisninger fra mannsdominerte yrker, lever fortsatt i beste velgående. For eksempel når det kommer til eiendomsmegling er stereotypen fortsatt en mann med dress og å sitte i et styre er fortsatt forbeholdt menn mange steder. Dette kan gjøre det ekstra utfordrende for kvinner å nå målene eller drømmene sine.


Eksempler og adferd

Overbevisningene våre er individuelle og forskjellige, de er jo våre egne sannheter, men noen likheter finner vi.

  • Jeg er ikke smart, pen, interessant eller god nok er overbevisninger hvor personen tror at de mangler noe. De oppnår ikke det vi ønsker på grunn av denne mangelen de tror de har. For eksempel «Han liker meg ikke fordi jeg ikke er pen nok».

  • Vi sammenligning oss med andre mennesker, som er lett å gjøre på for eksempel på SoMe. Sammenligningen blir målestokken for hva vi selv får til. For eksempel «Alle andre trener 6 dager i uken».

  • Overbevisninger om at hvis jeg gjør dette, så kommer det til å skje noe, er årsak-virkning (A>B). De kan komme av erfaringer vi har gjort oss og kan styres av frykt. «Hvis jeg sier noe feil, kommer de til å le av meg»

  • Overbevisninger med kompleks ekvivalens (A=B), er to utsagn som man selv tror betyr det samme, for eksempel «Jeg klarer ikke eksamen fordi jeg ikke har lest nok».

Frykt er en sterk bidragsyter til å opprettholde begrensende overbevisninger. Det kan være frykt for å bli ledd av, dømt, eller kritisert. Overbevisninger som er basert på frykt er de som holder oss innenfor komfortsonen vår og de som hindrer oss i å gjøre ting, vi vil beholde tryggheten vår.

«Fear kills more dreams than failure ever will»

Suzy Kassem


Adferd hos en personer med begrensende overbevisning kan være at de tror de ikke kan få til noe eller har et generelt dårlig selvbilde. Fra barndommen tilpasser vi oss og lever etter de begrensende overbevisningene, vi oppfører oss også deretter.

  • Personer med overbevisningen «jeg er ikke god nok», er ofte perfeksjonister og de liker å ha kontroll.

  • Overbevisningen «jeg er ikke elsket eller likt» gjør at personen vil tilfredsstille alle og har et konstant ønske om å bli likt.

Endring av overbevisning

Vi kan konkludere med at alle har en eller annen begrensende overbevisning. I NLP og coaching finnes flere teknikker for endring av disse. Man kan undres på hvorfor det ikke er mer utbredt å få endret sine begrensende overbevisninger.


Noen overbevisninger kan være lett å identifisere, andre ikke. Først skritt for å rydde opp i overbevisningene våre er å faktisk bli klar over at vi har de. Deretter kan vi endre de. Grunnen til at vi kan endre de er fordi vårt ubevisste sinn ikke skjønner forskjellen på virkelighet og forestillinger.


Coaching og NLP

Overbevisninger kan avsløres ved å se på språkmønsteret til en person. Vi lytter etter generaliseringer, utelatelser og forvrengninger i språket. Vi må stille de rette spørsmålene for å oppdage mønsteret.


En teknikk coacher bruker for å fjerne begrensende overbevisninger er tidslinje. Hensikten er å endre/nøytralisere opplevelsen av hendelsen hvor den begrensende overbevisningen skjedde eller var til stede. Teknikken går ut på å gå tilbake i tid og se på hendelsen fra forskjellige posisjoner.


Snedige språkmønstre og reframing brukes når overbevisninger sitter ekstra godt i oss. For å kunne benytte denne teknikken må overbevisningen inneholde årsak-virkning eller kompleksekvivalens, slik at overbevisningen kan reframes. Her skal coachen forutsette, tankelese, provosere og lede, men på en varsom og respektfull måte.


Meta-stating yes and no pattern er også en teknikk som kan benytters for å endre overbevisninger.


I NLP jobber vi med ressurser og tilstander som vi trenger eller ønsker oss, blant annet for å kunne håndtere enkelte situasjoner. Å bruke tilstander kan bidra til overkomme våre begrensende overbevisninger. Vi kan ankre inn disse tilstandene gjennom flere teknikker i NLP. Circle of excellence er et eksempel.


Hva kan vi selv gjøre

Vi kan selv gjøre noen enkle øvelser for å finne våre begrensende overbevisninger:

  • Identifiser: Tenk på det du ønsker deg eller et mål/drøm du ikke har oppnådd. Hvilke overbevisninger er det som stopper deg fra å nå de?

  • Analyser: Hvor kommer de fra?

  • Bytt ut med nye styrkende overbevisninger: Hvis noen av overbevisningene dine inneholder «jeg kan ikke», «jeg burde ikke» eller «jeg er ikke», er det første du kan gjøre å endre de til «jeg kan», «jeg vil» og «jeg er». Under forutsetning om at de i praksis er mulig å gjennomføre eller få til. Finn nye styrkende overbevisninger og bytt ut de gamle.

  • Deretter må du begynne å ta noen små skritt for å komme i gang med de nye styrkende overbevisningene dine.

Kan overbevisninger «fakes»?

En annen grunnantakelse i NLP er at «Sinn og kropp danner et system», det vil si at disse to påvirker hverandre og det inkluderer da kroppsspråket vårt. Boken «Kroppen styrer tanken» er skrevet av Amy Cuddy. Den handler om akkurat dette, hvor stor påvirkning sinn og kropp har på hverandre. I boken kommer det frem igjennom flere studier at kroppsspråket vårt også påvirker hvordan vi tenker. Amy Cuddy er også kjent for sin TED talk “Your body language may shape who you are”, som omhandler Power posing. Power pose går ut på at du steller deg opp i en posisjon som assosieres med det å være sterk, det kan for eksempel være å stå med hendene i været i en V-form, eller begge hendene i siden, litt som Supermann. Ved at du stiller deg opp i denne posisjonen skal du føle deg sterkere, øke mestringsfølelsen og selvtilliten. Så hvis du kan styre tankene dine og underbygge dette med kroppsspråket ditt burde du selv kunne endre overbevisningene dine.

«Don't fake it till you make it. Fake it till you become it.»

Amy Cuddy


«Du kan late som hva som helst og mestre det»

Milton Erickson

Oppsummert

Jeg har de senere årene vært interessert i temaer som omhandler hvordan vi tenker og hva som holder oss tilbake fra å være den beste versjonen av oss selv. Kanskje på grunn av min egen erfaring fra jeg var yngre. Ved fordypelse i denne oppgaven har jeg lært hvor stor betydning overbevisningene våre har. De har en direkte sammenheng med hvem vi er, hvordan vi tenker og hva vi gjør. I tillegg har jeg fått et nytt syn på konsekvensene av dem, som faktisk kan holde oss tilbake hele livet, hvis ikke vi får endret de begrensende overbevisningene våre. Avgjørelser og målene våre blir påvirket av overbevisningene vi tillater oss selv å ha. Når jeg sier tillater er det fordi vi kan styre våre egne tanker og vi kan endre overbevisningene våre, bare vi blir klar over de. Å jobbe med våre begrensende overbevisninger er viktigere enn noen gang, i forhold til det samfunnet vi lever i.


Dette var fordypningsoppgaven min på siste del av studiet Kreativ ledelse og Coaching.



Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page